Türkiye’de İlk! Spina Bifida Hastası Bebeğe Anne Karnında Müdahale
Türkiye’de İlk! Spina Bifida Hastası Bebeğe Anne Karnında Müdahale
Spina Bifida hastası bebeğe anne karnında müdahale edildi. Bakan Koca, operasyonun Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıdığını anlattı.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen tedavi hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Cerrahi uygulamada Türkiye’de bir ilk Gebeliğinin 16. haftasında Şeyma Hanımın bebeğine Spina Bifida tanısı kondu. Bu, anne karnında bebeğin omurgasının tam kapanmaması ve buna bağlı olarak da omuriliğin ve sinirlerin açıkta kalması anlamına gelen bir hastalık. Tedavi edilmezse yürüyememe, idrarını ve büyük tuvaletini tutamama, kafada sıvı birikmesi gibi sonuçlara yol açıyor. Geleneksel yöntemlere göre sorun, doğum sonrası ameliyatla çözülüyor. Hem anne hem bebeği şanslı. Ameliyat doğum beklenmeden yapıldı. Bu cerrahi uygulama ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyor. Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanemizdeki ekibimizi kutluyoruz” dedi.
Fetal Cerrahi Türkiye’de de Uygulanmaya Başlandı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı Prof.Dr. Esra Esim Büyükbayrak, tedavi hakkında şu bilgileri verdi, “Spina Bifida anne karnında omurganın tam kapanmaması ve buna bağlı olarak da omuriliğin ve sinirlerin açıkta kalması durumudur. Bu açıklığın seviyesi ve yerleşim yerine bağlı olarak eğer tedavi edilmezse, yürüyememe, idrarını ve büyük tuvaletini tutamama, kafada sıvı birikmesi gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Geleneksel olarak bu durumun tedavisi doğum sonrasında bebeğin ameliyat edilmesi olarak uygulanmaktadır. Ancak gebelik uzun bir süreçtir. Bu süreçte anne karnında açıkta kalan sinirlerin harabiyeti devam etmektedir. Dünyada bu cerrahinin anne karnında yapılması gündeme gelmiştir. Fetal cerrahi olarak isimlendirilen anne karnında omurga ve omurililiğinin kapatılması işlemlerine başlanmıştır. Bizler de ülkemizde ilk defa bu cerrahiyi uygulamaya başladık” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)